Czujesz, że kawy rzemieślnicze to Twoja pasja i chcesz z tego uczynić sposób na życie? Nie ma na to ustalonej odpowiedzi, ale są trzy rzeczy, które wpłyną na szybkość założenia firmy: twoje miejsce palenia kawy, twój wybór palarni, twoje zaufanie do własnej zdolności do palenia. Jak powinna wyglądać idealna palarnia w której powstaną Twoje kawy rzemieślnicze? Możesz zacząć od małej lub tak dużej, jak chcesz, w zależności od sytuacji. Domowa palarnia może być używana w Twojej kuchni pod okapem kuchennym, palarnia 2-3 kg może być umieszczona w garażu lub szopie, lub możesz rozważyć małą jednostkę komercyjną. To zapewni wystarczająco dużo miejsca na palarnię, obszar magazynowy, stół do przygotowywania kawy, obszar przygotowania / pakowania kawy i przestrzeń administracyjną, z której będziesz wysyłać swoje kawy rzemieślnicze na świat. Jednak bez względu na wybrany rozmiar należy wziąć pod uwagę cztery rzeczy. Wentylacja – to po pierwsze, bo te spaliny muszą się ulotnić. Ustal, w którą stronę wieje przeważający wiatr. Aha, i chociaż zwykle pojawiają się same pozytywne komentarze na temat zapachu palonej kawy, może to być pomysł, aby poinformować sąsiadów, co zamierzasz. Dostęp to kolejna sprawa - jak zdobędziesz palarnię i kawę w środku? Jeśli Twoje ziarna będą dostarczane na paletach, czy można je przewieźć? Czy ciężarówki mogą parkować na zewnątrz? Czy zostaniesz znaleziony przez kierowców dostawczych? Zadbaj o rozsądny dojazd, ale być może będziesz musiał prosić o dostawę kawy mniejszymi ciężarówkami, bo pojazdy przegubowe po prostu by się nie zmieściły. To wszystko musi być wzięte pod uwagę. Wilgotność jest nie mniej ważna gdy chodzi o Kawy rzemieślnicze. W końcu wilgoć będzie miała wpływ na fazę suszenia palenia (chociaż jest to mniejszy problem, jeśli kawa jest dostarczana w workach wyłożonych ziarnem) i, być może w mniej oczywisty sposób, na papierkową robotę i opakowanie typu kraft. Poza tym będziesz potrzebować wody, kanalizacji, prądu i internetu. I jeszcze sprawa telefonu służbowego – jeśli nie możesz dostać telefonu stacjonarnego, lepiej sprawdź, czy masz sygnał komórkowy, aby być w kontakcie z wszystkimi osobami zaangażowanymi w proces. Co musisz wiedzieć zanim zaczniesz tworzyć swoje własne kawy rzemieślnicze? To, że nie możesz zacząć prażenia kawy już pierwszego dnia, nie oznacza, że nie możesz zacząć się przygotowywać. Wykorzystaj czas oczekiwania na swój sprzęt, czytając o paleniu kawy uczęszczając na kursy i biorąc udział w wycieczkach do przyjaznych palarni. Zapoznaj się z różnymi odmianami kawy, pochodzeniem i terminami używanymi do opisu tych kaw. Dowiedz się, kiedy są kluczowe czasy zbiorów, w tym kiedy kawy będą dostępne do pobierania próbek i dostarczania. Rozmowa ze sprzedawcami kawy już oferującymi własne kawy rzemieślnicze na pewno pomoże – a jednocześnie możesz zacząć zawęzić to, z którymi chcesz pracować. Uzyskaj subskrypcję kawy od jednej z większych palarni w swoim regionie. Będziesz mógł spróbować szerokiej gamy kaw. Ponadto subskrypcje zwykle zawierają dość szczegółowe informacje o kawie. Rozwijaj zmysł smaku i węchu. Jest to bardzo trudny obszar do samodzielnego rozwoju - zrobisz postępy znacznie szybciej, jeśli będziesz się uczyć z innymi. Następnie zbudujesz zaufanie w tym obszarze, co jest niezbędne, jeśli chodzi o pisanie opisów kawy na temat własnych produktów. Zdecydowanie mądrym pomysłem jest wzięcie udziału w kursach umiejętności sensorycznych, oraz uczestnictwo w sesjach parzenia kawy. Poznaj teorię palenia kawy. Idź na kurs, czytaj książki i sprawdź bezpłatne zasoby internetowe. Przeprowadź kilka eksperymentów w maszynce do popcornu lub patelni. Odwiedź inne palarnie - będą zachwyceni mogąc pomóc. Możesz jednak pominąć te na wyciągnięcie ręki, ponieważ będziesz konkurować o lokalny biznes. Zamiast tego zidentyfikuj tych, których szanujesz i z którymi czujesz się zgadzać w kwestii tego, jak powinny smakować kawy rzemieślnicze. Najlepiej odwiedź palarnie kawy o różnej wielkości. Możesz pomyśleć o członkostwu w różnych forach kawowych. Nawiasem mówiąc, członkowie forum kawowego są doskonałą grupą testową dla kilku pierwszych efektów palenia – i możesz być pewien uczciwych opinii! Wykonując te kroki, zdobędziesz znaczną ilość wiedzy w zaskakująco krótkim czasie. Czy jesteś gotowy do tego, by tworzyć własne kawy rzemieślnicze? A może czujesz się przytłoczony? Bez względu na to, jak się teraz czujesz, rozpoczęcie własnego biznesu kawowego jest zniechęcającym, wyczerpującym, ale w 100% wartościowym zajęciem. Jeśli marzysz o zamianie garnituru na kawę w ziarnach, to wszystko, o czym tutaj czytasz powinno Cię zdecydowanie wystarczająco zachęcić. Przekształcenie zielonych ziaren w aromatyczną kawę, którą kochamy, zależy od jednego ważnego elementu wyposażenia – palarni kawy. Ale ile wiesz o historii palarni kawy? Dlaczego została zaprojektowana tak, jak dzisiaj jest i jak zmieniała się na przestrzeni dziejów? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak powstała palarnia i najpyszniejsze w niej kawy rzemieślnicze. Pieczenie kawy w patelniach – tak to był początek. Kawa ma długą, bogatą historię. Uważa się, że przygotowywanie palonych ziaren kawy do napoju sięga wieków wstecz w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Imperium Osmańskie i europejska kolonizacja rozprzestrzeniły napój na całym świecie. Pierwszymi znanymi narzędziami do pieczenia były cienkie, perforowane patelnie używane nad otwartym ogniem. Piec używał łyżek do poruszania ziaren i zapewniania równomiernego pieczenia. Jednorazowo można było prażyć tylko niewielką ilość ziaren, a mieszanie oznaczało, że palacz musiał zwracać szczególną uwagę podczas całego procesu, bo inaczej te pierwsze Kawy rzemieślnicze nie mogłyby uzyskać pożądanego smaku, zapachu, aromatu. To był dość zadymiony i zakurzony proces, z wieloma latającymi srebrnymi skórkami. I zgodnie z oczekiwaniami i mimo wszystkich starań efektem były nierówne i niekontrolowane ziarna. Przy tak chaotycznym procesie i niespójnych wynikach zrozumiałe jest, że miłośnicy kawy zaczęli eksperymentować z nowymi metodami. Podobno cylindryczne palarnie powstały w Wielkim Kairze w XVII wieku. Urządzenia te zamknęły ziarna, umożliwiając nagrzewanie się wewnątrz komory. Posiadały również ręczne korby, które konsekwentnie przesuwały ziarna, gdy urządzenie było trzymane nad otwartym ogniem. Ten projekt oznaczał również zmniejszenie oparów, co sprawiło, że palenie kawy było wygodniejsze. Palarki cylindryczne były ulepszane i dostosowywane przez lata, ale główna koncepcja pozostała taka sama. Projekt rozprzestrzenił się w Europie i obu Amerykach, gdy kolonializm rozrósł przemysł kawowy i powstały rozliczne kawy rzemieślnicze na całych kontynentach. Palenie kawy nie było wyjątkiem od industrializacji. W XIX wieku w USA i Europie przyznano różne patenty na komercyjne palarnie, chociaż wiele osób nadal paliło własne małe porcje w domu. Wiele wczesnych przemysłowych palarni było po prostu dużymi cylindrami umieszczonymi nad źródłem ciepła. Do czasu wprowadzenia dostaw gazu w ośrodkach miejskich stosowano drewno lub węgiel. Ale to nadało kawie dymny smak, więc kiedy gaz ziemny stał się dostępny, szybko stał się ulubionym źródłem ciepła palarni. Richard Evans opatentował pierwszą palarnię kawy na dużą skalę w Wielkiej Brytanii w 1824 roku. Umożliwiał on użytkownikom odwrócenie całego cylindra w celu opróżnienia, a także zawierał „analizator”, który umożliwiał pobieranie próbek. W 1846 roku w Bostonie James Carter opatentował „wysuwaną” palarkę. Był to żelazny bęben przymocowany do pieca. Cały cylinder musiał zostać wyciągnięty z pieca, a drzwiczki na ścianach bębna otworzyły się, aby umożliwić wysypanie kawy na podłogę lub na tace do ostygnięcia. Była to nieefektywna i niebezpieczna metoda, ale powstawały z niej niesamowite kawy rzemieślnicze. W 1864 roku w USA Jabez Burns otrzymał patent na komercyjną palarnię kawy. Projekt Burnsa był zamkniętym cylindrem zamkniętym w cegle. Zawierał mechanizm otwierający do opróżniania ziaren bez wyjmowania cylindra z płomienia i podwójną śrubę wewnątrz cylindra, która równomiernie rozprowadzałaby ziarna. Te innowacje sprawiły, że takie rozwiązanie stało się bardziej spójne, a proces mniej niebezpieczny. Firma Burnsa dodała później tacę chłodzącą z przodu palarni z zamontowanym poniżej wentylatorem, aby przepuszczać powietrze przez ziarna. Te cechy utorowały drogę nowoczesnej palarni kawy. W 1868 roku w Niemczech Alexius van Gulpen połączył siły z Theodorem von Gimbornem i Johannem Heinrichem Lensingiem, aby stworzyć firmę, która przekształciła się w Probat. W 1880 roku złożyli patent na Kaffeeschnellröster („szybką palarnię kawy”), co zdaniem firmy miało kluczowe znaczenie dla rozwoju palarni bębnowej i sprawiło, że na całym świecie pojawiły się coraz to nowsze kawy rzemieślnicze. Wraz ze wzrostem dostępności energii elektrycznej na przełomie XIX i XX wieku przemysł palenia kawy przystosował się. Silniki elektryczne sprawiły, że prażenie stało się znacznie mniej pracochłonne. A ponieważ ciepło elektryczne jest bardziej przewidywalne niż otwarte płomienie, pieczeń była bardziej spójna, a także mniej niebezpieczna. Po raz pierwszy palacze byli w stanie kontrolować ekspozycję na ciepło z pewną dokładnością i mieli lepszą zdolność do odwzorowywania warunków wpływających na powstające kawy rzemieślnicze. Palarki bębnowe oparte na patentach z XIX wieku są nadal preferowanym projektem palarni. Ale w latach 70-tych na scenę wkroczyły paleniska fluidalne lub palarnie na gorące powietrze. W palarni fluidyzacyjnej ogrzane powietrze jest przepuszczane przez sito pod ziarnami kawy z wystarczającą siłą, aby unieść ziarna. Ciepło jest przenoszone na ziarna, gdy się obracają. Michael Sivetz, amerykański inżynier chemik, opatentował projekt w 1976 roku. Palacze w dużej mierze odrzucili palarnie na złożu fluidalnym jako nie zapewniające tej samej jakości palenia, co przypisuje im się raczej za pomocą konwekcji, niż kombinacji konwekcji, przewodzenia i promieniowania wytworzonej w palarni bębnowej.